O meni

Več o meni in moji zgodbi

Lepo pozdravljen in pozdravljena na moji spletni strani Samouglaševanje. Verjetno si z namenom prišel, prišla na ta košček neskončnega spleta, kjer ti bom predstavil moj način dela z zvokom, dihom, glasom, različnimi prvinskimi inštrumenti in še kaj, kar je namenjeno uglasitvi fizičnega, čustvenega, mentalnega in duhovnega telesa. Kolikor bom lahko, ti bom pomagal pri uglaševanju in harmonizaciji samega sebe s pomočjo različnih orodij, ki jih uporabljam na različnih dogodkih, delavnicah, predstavitvah in predavanjih. Preprosta, a močna orodja, ki jih lahko kasneje uporabiš tudi sam.

Glasba me je privlačila že od nekdaj, vendar se v otroštvu z njo nisem aktivno ukvarjal. Verjetno je bil eden izmed vzrokov tudi ta, da me je učiteljica šolskega pevskega zbora zavrnila, češ da nimam posluha, kar mi je vzelo samozavest in okrepilo prepričanje, da ne znam peti za kar nekaj let. V uporniških najstniških letih sem začel igrati akustično kitaro in kasneje električni bas. Ustanovili smo rock skupino in tako se je moje aktivno glasbeno potovanje začelo. Potovanje na katerem se je zgodilo marsikaj, da sem lahko danes tukaj in v tem trenutku. V različnih rock skupinah sem sodeloval kar nekaj let, medtem pa se začel spoznavati z drugačno glasbo, kot jo slišimo na radijskih postajah. Glasbo, ki je namenjena meditaciji, sprostitvi, prebujanju prvinskega v sebi in povezavi s svojim centrom kjer je tišina. Čeprav sem v vlogi basista in tekstopisca užival, sem čutil, da me vedno močneje kličejo drugačne vibracije. Začelo se je, tako da me je moja draga povabila na zvočno kopel, nad katero sem bil že prvič zelo navdušen. Povsem nov svet se mi je odprl in uvid, kaj še je z zvokom in glasbo mogoče doseči. Začel sem raziskovati zvok, njegov vpliv na nas in se redno udeleževal zvočnih kopeli in različnih delavnic, tečajev in izobraževanj na to temo. Kmalu je sledil nakup aboridžinskega didgeriduja in učenje igranja. Fasciniran sem bil nad neskončno možnosti, ki jih ponuja ta na videz preprost inštrument, kjer poleg učenja, kako iz njega izvabiti različne ritme in harmonike, krepiš svoj dihalni aparat. Igranje me je popolnoma prevzelo, kot raziskovanje neskončne spirale, ki ponuja nove in nove zanimivosti. Kmalu sva se s Petro udeležila dvodnevnega tečaja igranja tibetanskih pojočih posod in si jih tudi nabavila za igranje doma. Ravno v tem obdobju sem imel težave s poškodbo kolena(počen meniskus) in si pri zdravljenju pomagal s pomočjo posod, dihalnih vaj, masaže in kolesarjenja. Sledilo je postopno izboljšanje in že kmalu sem lahko ponovno tekel, za kar je zdravnik rekel, da bo glede na poškodbo sploh kdajkoli težko. Pred tem so mi celo predlagali operacijo. Danes se zdi, da te poškodbe nikoli ni bilo. Pri tem mi je pomagala tudi bosonoga hoja in kasneje tek, ki te sama postavi v pravilno, naravno držo in tehniko teka, kjer je skoraj nemogoče, da pride do poškodbe.

Kar nekaj nas je že, ki se ukvarjamo z zvočnimi kopelmi in meditacijami in vsakdo izmed nas je edinstven in lahko da nekaj svojega skozi zvok. Eden takih je tudi Karlo Vizek, ki me je kar nekajkrat povabil, da igram z njim in me tako tudi navduševal in spodbujal, da sem počasi sam začel izvajati zvočne kopeli, za kar sem mu zelo hvaležen. Na zvočnih kopelih, dihalnih vajah in meditacijah, ki jih izvajam, uporabljam različne inštrumente, ki izvirajo s celega sveta, navdih pa največkrat iščem v naravi, kjer je ogromno zvokov, ki jih lahko prenesem na inštrumente in glas.
Živimo v času, v katerem je pomembno, da se učimo medsebojnega sodelovanja in razumevanja drug drugega, predvsem pa sebe kot del celote. Sam čutim, da lahko k temu prispevam prav s pomočjo zvoka in glasbil, ki izvirajo iz različnih kultur in tradicij – z vsem spoštovanjem. Glasbila se med sabo lepo dopolnjujejo, podpirajo in nas vodijo skozi različne svetove proti sebi.

Starodavne kulture so imele drugačen pogled na stvari in so glasbi dajale drugačen pomen. Torej lahko v našo zahodno kulturo vključimo nekaj starodavnih načinov v novem modernem smislu, saj zvok presega veliko jezikovnih ovir, kulturnih in tradicionalnih kontekstov. In najlepša stvar v smislu naših možganov je, da čisti zvoki aktivirajo manj izraženo polovico in s tem možnost za sprostitev našega zaznavanja sveta skozi zvok. Sam zvočna potovanja združujem skupaj z dihalnimi tehnikami, ki nas še dodatno umirijo in omogočijo, da se povežemo s svojim bistvom. Za dihalne tehnike sem se navdušil predvsem v času, ko sem spoznaval in izvajal dinamične meditacije, ki jih je za modernega človeka priredil Osho. Se nekajkrat tudi udeležil oddiha v čudovitem Osho centru v Toskani, kjer se mi je odprl povsem nov prostor in pogled na svet.

Ves čas se izobražujem, dopolnjujem in povezujem različna znanja iz področja zvoka, diha, meditacije in v zadnjem času tudi refleksoterapije. Pri razumevanju zvoka in frekvenc mi je v veliko pomoču tudi znanje, ki sem ga skozi leta uporabljal kot inženir elektronike, saj mi je tako vseskupaj bolj razumljivo tudi iz fizikalnega in matematičnega vidika. Zelo me tudi privlačijo starodavne šamanske tehnike, predvsem na področju zvoka, ki ga znajo šamani mojstrsko uporabiti za doseganje spremenjenih stanj zavesti, zdravljenje, povezovanje s predniki, zemljo in še mnogo drugega. Spremljam tudi raziskave modernih znanstvenikov, ki skozi znanje tega časa raziskujejo vplive različnih frekvenc, zvoka in glasbe na človeka. Še najbolj od vseh izobraževanj pa mi je blizu raziskovanje samega sebe, svojega telesa uma, čustev in duha. Tu lahko povem še nekaj o dihalnih vajah in kopanju v mrzli vodi, ki jih skupaj izvajam zadnjih nekaj let, predvsem potem, ko sem opravil izobraževanje za vaditelja integralnega dihanja. Vedno mi je bil izziv raziskati kako pozdraviti sebe, ko se mi pojavi kakšna bolezen, poškodba ali kaj podobnega. Že od najstniških let sem imel težave z astmo in alergijo na cvetni prah v spomladanskem času. Že prvo pomlad, potem ko sem se vso zimo namakal v mrzlih vodah, v kombinaciji z dihalnimi vajami me cvetni prah tudi malo ni več razdražil. Nič več kihanja smrkanja, srbečih oči in seveda nobenega astmatičnega napada. Sedaj je za mano že nekaj pomladi brez neprijetnih težav zaradi cvetnega prahu. Seveda naj tu omenim še moč notranje naravnanosti in vedenja, da si lahko sami največ pomagamo.

V vseh teh letih raziskovanja zdravilnega zvoka, sem spoznal veliko čudoviti ljudi s katerimi sem sodeloval in še sodelujem, se od njih učil, jim pomagal in spoznaval marsikaj zanimivega. V teh letih se je zame spremenilo veliko. S spoznavanjem samega sebe, svojih bolečin, radosti in ozaveščanja le teh, se je spreminjala tudi glasba in zvok, ki jo ustvarjam skozi inštrumente in glas. Vsa ta energija se preliva skozi zvok in jo delim z drugimi v različnih oblikah. Globlje kot se spoznavam, večji spekter zvokov lahko prenesem med ljudi. Sam zagovorjam idejo, da nismo samo bitja višjih frekvenc, ampak smo prišli izkušati celotno paleto vibracij. Ne zanikam frekvenc, ki naj bi bile slabe. Nič ni slabo. Vse samo je in vse je stvar našega doživljanja in izkušanja. Tudi na zvočnih seansah poiskušam pokriti čim večjo paleto vibracij in s tem podariti udeležencem polnost izkušnje skozi zvok.Glasba, ki jo igram izvira iz trenutka, ki se mu prepuščam in s tem dopuščam, da sem tudi sam inštrument, skozi katerega igra božansko.

Vsa ta energija se preliva skozi zvok in jo delim z drugimi v različnih oblikah.